Unieke tuin voor kwetsbare patiënten

Als je als patiënt langdurig in het Maasstad Ziekenhuis moet verblijven dan is het belangrijk dat je kunt genieten van de buitenlucht. Om even het gevoel te hebben dat je uit het ziekenhuis bent, je weer kunt genieten van de geuren en kleuren van bloemen, planten en bomen. En zelfs een moment om weer herenigd te worden met jouw huisdier die je zo mist!

De Intensive care (IC) en het Brandwondencentrum (BWC) hebben vaak patiënten die langdurige zorg nodig hebben. Zij weten als geen ander hoeveel het betekent om met deze patiënten naar de binnentuin te kunnen gaan. Een bezoek aan de tuin helpt de patiënten vaak door de moeilijke periode op de IC of het BWC te komen. De buitenlucht, het groen en een verfrissende omgeving heeft een positief psychologisch effect. Helaas is de binnentuin niet goed ingericht om patiënten die aan een bed zijn gebonden een optimale buiten ervaring te kunnen geven.

Zo’n bezoekje aan een binnentuin heeft voor een IC-patiënt namelijk wel wat voorbereiding nodig. Naast de begeleiding van een arts en een of meerdere verpleegkundige(n), gaat er een transporttrolley mee met alle faciliteiten om een IC-patiënt te beademen en te bewaken tijdens het transport en verblijf.  Voor patiënten met brandwonden is het goed voor het herstel om zo veel mogelijk te blijven bewegen. En om te oefenen met verschillende ondergronden voor degene die brandwonden heeft opgelopen aan de voeten. 

Maar ze voelen zich vaak bekeken doordat de binnentuin met een glazen wand verbonden is met de hal van het ziekenhuis. Hierdoor kunnen ze niet optimaal genieten van het buiten zijn.

Samen met Stichting Vrienden Maasstad Ziekenhuis willen de IC en het BWC de binnentuin gaan voorzien van een overkapping, nieuwe bestrating en prachtige begroeiing zodat de patiënten van het Maasstad Ziekenhuis het hele jaar door op een veilige manier naar buiten kunnen en heerlijk kunnen genieten. 

Help ons en doneer. Wilt u een grotere bijdrage doen of op een andere manier dit project ondersteunen? Neem dan contact met ons op!

100
06/11/2022
13:04

Anoniem

Bekijk alle

Stichting Vrienden Maasstad Ziekenhuis helpt projecten te realiseren waardoor de patiënt zich beter voelt tijdens een behandeling en/of het verblijf binnen het Maasstad Ziekenhuis. Daarnaast stimuleert zij wetenschappelijk of innovatief onderzoek gericht op het genezen van ziektes of het leven met een ziekte draaglijker te maken. De vriendenstichting is geheel afhankelijk van donaties. Ze heeft een ANBI en een CBF keurmerk.